SEVEN STAR MANTIS

A Hét Csillag Sáska stílus mintegy 400 éves múltra tekint vissza. Nevét arról a rovarról kapta mely apró termete ellenére mindent megtámad ha veszély fenyegeti biztonságát. A stílus követőit az ún. sáska ököl kéztartásról lehet megismerni. Fő jellegzetessége a fogás, amellyel megragadják az ellenfél bármely testrészét és rögzítés után vagy vele egy időben hajtják végre ellen támadásukat, lehetőleg a test mindhárom szekcióját támadva. Si-gung Lee Kam Wing iskolájában 83 pusztakezes és fegyveres formát, Lohan Qi Gung-ot és küzdelemet tanítanak. Tanítványai szép eredményeket érnek el a Nemzeti és Nemzetközi megmérettetéseken egyaránt. Jelenleg mind az öt földrészen tanítanak oktatók és mesterek egyaránt.

MESTEREK

Si Gung Tix Richard

Fiatalon judoval kezdett el foglalkozni, majd 1976 szeptemberében shotokan karatéval folytatta tovább. Később a Kick Boksz Karate hazai alapítói között volt és 4. Dan fokozatot ért el. Mind hazánkban mind külföldön sikeres bíróként ismerték és tanítványai sok versenyen jó eredménnyel vettek részt. 1979 Si Gung Bánhegyi László magántanítványa lett aki a Déli Mantis stílus nagymestere. Az alacsony állásokat és a statikus gyakorlatokat nehezen tudta elsajátítani ezért mestere tanácsára egy magasabb állásokkal tűzdelt dinamikusabb edzésmetodikát kezdett tanulni az északi imádkozó sáska stílus „foltnélküli sáska” stílusát. 1983-ban iskolanyitási engedélyt kapott és Biang Tong Long Kune Kung Fu School néven iskolát nyitott. 1988-ban Si Gung Bánhegyi az ő mesterének egyik /Si Gung Ip Shui Chow Gar Nagymester/ barátjához küldte tovább tanulni. A Sigung Tix által vezetett iskola a Si Gung Lee Kam Wing vezette Seven Star Mantis stílushoz csatlakozott 600 fővel és egy új stílust vezetett be országszerte.Alapítója, elnöke, majd főtitkára lett a Magyar Kung Fu Szövetségnek mely tisztségre halála után tanítványát Si-fu Váradi Györgyöt jelölték. 1993-ban elindította a Kung Fu Országos Bajnoki versenyrendszert és főbírája lett a Magyar Kung Fu Szövetség versenyeinek. 1994-ben 5 napos vizsga után Si Gung Bánhegyi engedélyével Mestereket nevezett ki iskolái élére Mint tradicionális Kung Fu mester a Hagyományos Kínai medicina szakértője volt és sok hozzá forduló ember gyógyítója. Sajnos ezt kevés tanítványa tudta elsajátítani tőle.1999-ben betegség támadta meg a tüdejét. Hosszú kemény küzdelem után 2000 június 1.-én eltávozott és örökül hagyott egy életművet, amelyet Si Gung Lee Kam Wing a Seven Star Mantis stílus Nagymestere azzal koronázott meg, hogy Nagymesteri rangra emelte.

Testamentumában, a Hét Csillag Sáska iskola vezetését három vezető tanítványára hagyta: Si-fu Váradi György, Si-fu Kovács László, Si-fu Liszka László. A Biang Tong Long Kune Kung Fu iskola Következő Generációs Vezetőmesterének Si Gung Bánhegyi Lászlóval egyetértésével Si-fu Váradi Györgyöt tette meg.

Az iskola története

1983 május 1- én Bánhegyi László Nagymester iskolanyitási engedélyt adott Tix Richárdnak, és Biang Tong Long Kune néven megnyitotta saját iskoláját az akkori Kállai Éva Szki-ban. Az első csoport többsége a karate tanítványok közül került ki és utána felvételi elbeszélgetés keretében vették fel az új tanítványokat. Néhány év alatt 400 főre nőtt az iskola létszáma és Tix mester önálló instruktorokat állított a kihelyezett csoportok élére.1988-ban Bánhegyi Nagymester a szakmai továbbfejlődés érdekében az ő Nagymesterének Si Gung Ip Shui-nak régi baráti testvériskolájához küldte Tix mestert. Az iskola vezetőjét Si Gung Lee Kam Wing-nek hívták aki elfogadta tanítványának a magyarokat és Tix mestert. Lee Nagymester magyarországra küldte európai főinstruktorát és elkezdődött a Seven Star Mantis tanulása is.Természetesen a régi iskola tovább működött és két iskolában is párhuzamosan folyt tovább az oktatás és Si Gung Tix Richárd 1990 megalakította az Északi Imádkozó Sáska Szövetséget, célul tűzve ki valamennyi északi irányzat tanulmányozását, természetesen a Seven Star Mantis stílust fő vonalként megtartva. Ekkor már több mint 700 fő volt az iskola létszáma.

Az azóta eltelt 21 évben rendszeresen tart szemináriumokat hazánkban Si Gung Lee és az anyagi lehetőségektől függően a hazai Mesterek és Oktatók is elutaznak más országokba oktatásra a mesterhez.Lee Nagymester elfogadta a magyarországi iskolák öv és fokozat rendszerét /lásd lent/ amelyet az iskola megnyitásakor Bánhegyi Nagymester állított össze.

Testamentumában a Seven Star Mantis stílus hazai irányítását három vezető Mester tanítványára hagyta/ Váradi György, Kovács László, Liszka László/ azzal a megkötéssel, hogy idősebb fia nagykorúsága esetén ha ő úgy kívánja az Északi Imádkozó Sáska Szövetség vezetője lesz.

Ezzel ő nem élt, így a szervezet megszűnt és maradt a Seven Star Mantis Sportszövetség és a Biang Tong Long Iskola.

A Biang Tong Long Iskola vezetését még betegsége kezdetekor Si-fu Váradi Györgyre bízta, amelyet Bánhegyi László mint Tix mester Nagymestere, eltávozása után megerősített és kinevezte az iskola Következő Generációs Vezetőmesterének minden képviseleti és vizsgáztatói jogkörrel együtt.

Si Gung Tix Richárd iskolájának Magyarországi Mesterei:

1994

- Si-fu Kárpáti Tamás Iskolavezető Mester

- Si-fu Váradi György Magyarországi stílusvezető, a Biang Tong Long Kung Fu School 3. Generációs Vezetőmestere

- Si-fu Kovács László Magyarországi stílusvezető

- Si-fu Liszka László Magyarországi stílusvezető

- Si-fu Vác Ádám Iskolavezető Mester

1996

- Si-fu Fazekas József Iskolavezető Mester

- Si-fu Szilágyi István Iskolavezető Mester

1998

- Si-fu Korponai Tamás Iskolavezető Mester

2000

- Si-fu Árvai János Tiszteletbeli Mester

2001

- Si-fu Dr.Székely Edgár Tiszteletbeli Mester

2002-ben vizsgázott az első olyan tanítvány aki valamelyik olyan mesternél végzett aki Si Gung Tix Richárdnál vizsgázott Mesterfokozatra, tehát a negyedik generációhoz tartozik.

2002

- Si-fu Komló Aurél Iskolavezető Mester (Si-fu Váradi György tanítványa)

2008

- Si-fu Pintér Péter Iskolavezető Mester (Si-fu Kovács László tanítványa)

Partnereink